Voľby 2012 - otázky kandidujúcim stranám

Pred parlamentnými voľbami 2012 sme sa listom obrátili na politické strany s viacerými otázkami o otvorenom softvéri v štátnej správe a školstve, dátových formátoch, slobode na internete a poplatkoch za používanie médií. Text listu je pripojený nižšie, ich odpovede pripojíne hneď, ako prídu. Strany sme o požiadali o zaslanie odpovede do 20. februára 2012.

Otvorené otázky

Strany sme v prvej časti požiadali o stručnú odpoveď na nasledujúce otázky:

  1. Vláda Slovenskej republiky sa zapojila do medzinárodného programu Open Government Partnership. Aké body plánujete navrhnúť v tomto programe pre rok 2013?

  2. Aký postoj má Vaša strana k udeľovaniu softvérových patentov v EÚ?

  3. Aký postoj má Vaša strana k Obchodnej dohode o boji proti falšovaniu (ACTA) ?

  4. Aký otvorený a slobodný softvér používate v rámci Vašej strany?

Dotazník

V druhej časti sme pre zjednodušenie využili formu dotazníka, v ktorom sme  strany požiadali o uvedenie svojho postoja k navrhovaným opatreniam. Na výber sme dali tri možnost A, B a C ktoré zaujmú, ak získajú vplyv v parlamente alebo vo vláde:

A. S opatrením súhlasíme a naša strana iniciatívne spraví potrebné legislatívne kroky

B. S opatrením súhlasíme, pričom naša strana príslušný legislatívny návrh podporí

C. S opatrením naša strana nesúhlasí a nepodporí ho

Opatrenie 1: Vytvorenie legislatívnych podmienok, ktoré by viedli k zvýšeniu miery využívania slobodného a otvoreného softvéru vo verejnej správe. Ide tu, napríklad, o operačný systém GNU/Linux, kancelársky balík OpenOffice.org či LibreOffice, webový prehliadač Firefox, databázový systém PostgreSQL a mnohé ďalšie. Konkrétne legislatívne kroky by mali napríklad vyžadovať od verejnej správy, aby sa pri každej potrebe získať softvér analyzovali možnosti využitia vhodného bezplatného otvoreného softvéru, aby sa povinne porovnávali dlhodobé prínosy a náklady na využitie rôznych alternatív softvéru, a aby sa až na základe takýchto podkladov obstarávali najvýhodnejšie riešenia.

Odpoveď: A B C

Opatrenie 2: Znižovanie závislosti na uzatvorených proprietárnych technológiách a na monopolnom dodávateľovi. Ako možný nástroj na dosiahnutie tohto cieľa vidíme zavedenie pravidelného vyhodnocovania aktuálne využívaného softvéru (napr. v 3-ročných intervaloch) a jeho porovnávanie z hľadiska dlhodobých nákladov a prínosov s inými dostupnými konkurenčnými alternatívami, vrátane otvoreného slobodného softvéru.

Tiež navrhujeme, aby sa pri obstarávaní softvéru do celkových dlhodobých nákladov započítavali aj takzvané výstupné náklady, ktoré zahŕňajú náklady na odstránenie závislosti na danom dodávateľovi a jeho proprietárnych formátoch a na konverziu vytvorených dokumentov do otvorených štandardov.

Odpoveď: A B C

Opatrenie 3: Rozšírenie autorského zákona o možnosť využívania verejných licencií, ako napríklad GNU General Public License a Creative Commons, ktoré umožnia autorom zverejniť svoje dielo tak, aby ho v rámci stanovených podmienok mohol využívať ktokoľvek bez potreby uzatvárania písomných zmlúv. Takýto poslanecký návrh už v terajšom volebnom období bol podaný, ale pre nedostatok času napokon nebol prerokovaný.

Odpoveď: A B C

Opatrenie 4. Rozšírenie povinnosti využívať otvorené štandardy a otvorené dátové formáty typu Open Document Format v administratívnych procesoch štátu.

Odpoveď: A B C

Opatrenie 5. Vyžadovanie multiplatformovosti elektronických služieb a informačných prostriedkov verejnej správy. Mnohé z nich, ako napríklad aplikáciu eDANE Daňového riaditeľstva SR, aplikáciu pre zaručený elektronický podpis, vytvorenú na zákazku NBÚ za peniaze daňových poplatníkov, alebo mapy na Katastrálnom portáli Úradu geodézie, kartografie a katastra SR, môžu občania plnohodnotne využívať len ak si zakúpia potrebné proprietárne softvérové vybavenie od konkrétneho výrobcu. Pokiaľ si zakúpili softvér od iného výrobcu alebo používajú bezplatný softvér, sú pre nich tieto služby nedostupné.

Odpoveď: A B C

Opatrenie 6. Podpora využitia otvoreného softvéru na základných a stredných školách.

Odpoveď: A B C

Opatrenie 7. Odstránenie nesystémového a nespravodlivého riešenia, na základe ktorého v súčasnosti musíme všetci platiť poplatky SOZA za dátové nosiče. Tieto poplatky sa musia platiť aj v prípade, keď sa využívajú na ukladanie obsahu, ktorý so SOZA nesúvisí, ako napríklad na ukladanie a šírenie slobodného softvéru, alebo na ukladanie vlastných fotografií.

Odpoveď: A B C

Opatrenie 8. Zavedenie opatrení smerom k tomu, aby softvér, údaje, či výukové materiály (napríklad učebnice), ktoré boli vytvorené za peniaze daňových poplatníkov, boli otvorené, voľne dostupné a voľne spracovateľné.

Odpoveď: A B C

Opatrenie 9. Vytvorenie takých legislatívnych podmienok, ktoré zabezpečia, aby boli dáta zhromažďované štátnou správou občanom poskytované pod slobodnou licenciou, a aby boli strojovo spracovateľné.

Odpoveď: A B C

Opatrenie 10. Vytvorenie takých povinných pravidiel vyhlasovania súťaží na veľké IT projekty, ktoré zabezpečia ich rozdelenie na menšie logické časti. To by zabezpečilo skutočnú súťaž rôznych dodávateľov, vrátane menších flexibilných firiem (a nie len niekoľkých najväčších firiem, ako je to v súčasnosti), modulárnosť a menšiu závislosť na jedinom dodávateľovi.

Odpoveď: A B C

Publikované 10.02.2012